Европейската седмица за намаляване на отпадъците 2024
Тази година седмицата 16 – 24 ноември е посветена на инициативи за повишаване на знанията на младите хора за правилното управление на отпадъците. Водещата тема на кампанията през 2024 г. е „Хранителни отпадъци“ (Food waste). За хранителни отпадъци се считат всички храни, вкл. напитки и свързаните с тях негодни за консумация части, които са отстранени от веригата за доставка на храни за хората в следните сектори: производство на хранителни продукти, търговия на дребно с хранителни стоки, хранителни услуги и домакинства. Всяка година държавите от Европейския съюз произвеждат над 59,2 милиона тона хранителни отпадъци, което представлява 132 кг на жител. Проблемът с хранителните отпадъци има както икономически, така и екологични въздействия. Хранителните отпадъци влияят върху емисиите на парникови газове, използването на обработваема земя, биоразнообразието, водните ресурси, консумацията на енергия.
Европейската седмица за намаляване на отпадъците насърчава за участие общините, училищата, неправителствените и бизнес организациите, като увлича хората в инициативи и практически дейности за намаляване, разделно събиране, предотвратяване на изхвърлянето на хранителни отпадъци.
В тази връзка, някои от партньорите по проект „eWAsTER: Предотвратяване на замърсяването на водите от е-отпадъци чрез използването им като ресурс“ използваха Европейската седмица за намаляване на отпадъците като възможност да покажат връзката между хранителните отпадъци и отпадъците от електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци). Така например, партньорът на проект eWAsTER от Словения – Институт за изследване на околната среда (ORZ) направи вдъхновяваща изложба за устойчиво потребление и управление на отпадъците със специален фокус върху домакинските уреди, с които ежедневно се приготвя храната и представиха инициативи и най-добри практики на ЕС за предотвратяване на ненужните отпадъци!